Het grote UAZ Bukhanka tanktopic

Het tanksysteem van de Bukhanka is niet zomaar een systeem – het is een systeem dat met raadsels is omgeven! Een systeem waarbij overstromingsgevaar bovendien altijd op de loer ligt. En dan hebben we het nog niet eens over de benzinedampen gehad…

Om de zoveel tijd duikt het grote tanktopic dan ook weer op in onze community. Want hoe zit het eigenlijk met die linker- en rechtertank? Waarom gieten we liters benzine in onze Bukhanka naar binnen, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat de boel overloopt alsof je een dronken barman aan het werk hebt gezet? En hoe werkt dat mysterieuze schakelaartje op je dashboard?

Allereerst de basics:
De moderne UAZ Bukhanka is uitgerust met twee brandstoftanks, die zich aan weerszijden van het voertuig bevinden. Als je in de bus zit, dan bevindt de 50 liter-tank zich aan de linkerkant en de kleinere 20 liter-tank zich aan de rechterkant. Beide tanks kun je los van elkaar vullen, maar je Bukhanka hevelt de benzine automatisch over. Dit gebeurt van de rechtertank (20L) naar de linkertank (50L).

Schakelaar
Op je dashbord zit een kek tank-schakelaartje. Niet om te sturen welke tank er wordt gebruikt, maar enkel om te bepalen van welke tank het niveau wordt weergegeven. Bij voorkeur zet je deze schakelaar naar beneden, want dan zie je nog wat je in je hoofdtank hebt zitten. 

Bij de oldtimers werkt het tanksysteem weer anders. Gek genoeg horen we uit de oldtimerhoek zelden klachten. Het lijken vooral de nieuwere Bukhanka’s die ‘problemen’ geven.

Russische logica
‘Problemen’ tussen aanhalingstekens inderdaad. Want wie al even in het bezit is van een Bukhanka heeft ongetwijfeld al eens mogen kennismaken met die heerlijke Russische logica. 

“Af en toe mors je wat bij het tanken of druppelt het even onder de auto of uit een tankdop. De praktijk is dat het meestal vanzelf weer stopt. Ik maak mij er niet meer druk over”, aldus Aanmodderaar Jan Kruse.

Foto: Richard Knoop
Foto: Richard Knoop

“Even schudden voor gebruik”
Ook Bukhanka-bezitter Paul Spierings heeft het gouden ei gevonden voor zijn wagen. “Ik tank nu altijd eerst links (maar vooral niet te vol!) en meteen gelijktijdig schud ik zijwaarts aan de bus, zodat de luchtbellen eruit kunnen. Daarna vul ik rechts en dan rijd ik er meteen een flink stuk mee, zodat links automatisch weer wat leger wordt. Sindsdien geen lekkage probleem meer gehad.”

Volgens Erik Tissingh van UAZ Specials komt al het gedonder vooral door de keuze voor een vacuümsysteem voor het overpompen. Bij het overhevelen van de rechter- naar de linkertank gaat het nogal eens mis. “Maar er rijden er ook zat rond die geen problemen hebben”, aldus Tissingh. “Schiet mij maar lek!”

“Alleen links tanken”
Ervaringsdeskundige Joris van Overlando Campers heeft een helder advies. “Wij zeggen altijd: bij voorkeur alleen links tanken. Rechts maximaal 15 liter. De problemen ontstaan negen van de tien keer als men ook rechts vol heeft gegooid. Daarnaast moet je je tank nooit tot de nok toe willen vullen, wil je een benzinefontein en de bijbehorende stank voorkomen.”

Ook Chris Heijmans en Rick de Vries, die met hun UAZ Bukhanka vanuit Nederland naar Centraal-Azië reden, hebben die ervaring. “Van Georgië tot Kazachstan tot Kirgizië; overal kregen wij het advies van links tanken en rechts niet. Sinds we dat doen hebben we geen last meer gehad van overstromingen en een interieur dat ruikt naar een slecht onderhouden tankstation.”

Tankdop
Tot slot adviseert Joris nog de rechterkant van je tanksysteem goed af te sluiten. “Dus geen tankdop met ontluchting aan de rechterkant. Je wilt dat de overdruk niet rechts weg kan. De overdruk mag links wel weg, dus daar kun je wegkomen met een slechte afsluiting”, aldus Joris in de Pechhulp-appgroep.

Waakzaam
Verder is het dus vooral een kwestie van ervaren wat voor jou en jouw Bukhanka werkt. En om altijd waakzaam te blijven! Als je na het lezen van dit artikel besluit om elk tankprobleem moeiteloos terzijde te schuiven, gaat het geheid een keer mis. Het kan dus nooit kwaad om zelf op onderzoek uit te gaan. Benzinewalmen kunnen immers ook duiden op een gescheurde pakking of een ander euvel. 

Bedenk ook: misschien ben je inmiddels zelf wel gewend aan al dat gedruppel, maar wees je ervan bewust dat je in overtreding kan zijn. Dat ondervond Aanmodderaar Harrie van der Wielen aan den lijve. “Twee jaar geleden had ik ook een fontein toen ik rechts tankte en werd daarvoor aangehouden door de politie. Die wilde een bon uitschrijven vanwege een milieudelict. Ofwel: dit mag niet”, aldus Van der Wielen. 

Nog een paar laatste tips:
– De benzinemeter van de Bukhanka lijkt meer geïnteresseerd te zijn in een abstracte interpretatie van je benzinevoorraad dan in de werkelijke hoeveelheid brandstof die er nog in je tank zit. Leer je meter kennen en hou bijvoorbeeld bij wanneer je tankt, hoeveel liter je er dan bij kunt gooien en hoeveel kilometers je daarmee rijdt. “Wat mij betreft hadden ze de brandstofmeter er net zo goed niet in kunnen zetten”, aldus Maiko de Haan. “Hij piept altijd dat-‘ie leeg is, maar als ik dan ga tanken kan er maximaal 10 liter in.”

– Rij je in de hitte of in hoge gebergtes? Ontlucht je tank regelmatig door even de tankdop los te draaien. Je hoort dan soms een sissend geluid. Hiermee voorkom je problemen!

– Op reis? Zorg voor extra jerrycans benzine. Het kan in de bergen ineens hard gaan met het brandstofverbruik. Ook kan benzine zich bij langdurig bergop rijden naar het achterste gedeelte van de tank verplaatsten, waardoor de Bukhanka moeite krijgt met het aanzuigen van benzine. Altijd fijn als je een paar litertjes extra bij hebt.